Delen is Helen

Column door Yvonne Langendoen

Delen is helen en een geheim is niet fijn! Mijn naam Yvonne Langendoen en ik heb flink wat traumatische jeugdervaringen lichamelijk overleefd en later emotioneel overwonnen. Het heeft heel wat jaren geduurd voor ik mijn mond open kon doen en vertelde wat er toen allemaal gebeurd was. Pas toen ik aan de rand van de afgrond stond, ging ik hulp zoeken. Waarom ik mijn mond hield? Dat had vele redenen, maar de belangrijkste is wel de schuld en schaamte die overheerste na jaren seksueel misbruikt te zijn geweest. Het was een taboe en ik had geleerd het te verstoppen ergens in een onzichtbare bunker.

Er is de afgelopen jaren in de media veel aandacht besteed aan het thema seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten. Er is ruimte gekomen om hierover te spreken, maar deze ruimte lijkt inmiddels alweer opgevuld door stilte en zwijgen. Dit zwijgen wil ik, samen met mijn collega’s van Confro, doorbreken. Ik heb ervaren hoeveel last er van mijn schouders afviel toen ik mijn zwijgen doorbrak waardoor ik nieuwe ruimte kreeg voor de mooie dingen in het leven. Mijn leven ging over van overleven naar leven en dat is wat ik iedereen gun. Leven, gewoon omdat iedereen dat waard is!

Wat is schuld en schaamte?
Kort en praktisch: je voelt schuld als je iets gedaan hebt wat niet mag of je hebt iets naars aangericht voor een ander. Schuld is begrijpelijk en relatief zichtbaar. Schaamte is een gevoel. Het gevoel van slecht zijn, minderwaardig en waardeloos. Het liefst wil je jezelf verstoppen en weglopen. Dat zijn o.a. de gevoelens die achterblijven na seksueel misbruik.

Waarom schuld en schaamte na seksueel misbruik?
Je vraagt je af waarom iemand zich schuldig moet voelen en zich vervolgens voor het misbruik schaamt. Tenslotte wordt het misbruik door een ander gepleegd. De misbruiker zou zich schuldig moeten voelen en zich moeten schamen. Het lijkt de omgekeerde wereld! Wat er gebeurt is dat degene die misbruikt is diep van binnen gefrustreerd raakt om het feit dat hij/zij zelf geen weerstand kon bieden. Hij/zij heeft het moeten laten gebeuren. Dit gegeven roept schuld op en je voelt schaamte om het met anderen te delen. Daarbij wordt er door de misbruiker soms mondeling een schuldgevoel aan toegevoegd. Het is je eigen schuld, had je maar niet …..

Bedreigingen
Bedreigingen hebben een serieuze invloed op het open durven vertellen aan anderen. De  misbruiker laat (bewust of onbewust) weten dat degene die misbruikt is iets slechts heeft gedaan, anders kun je er wel vrij over praten toch? M.n. bij kinderen. En over ‘slechte’ dingen praten, roept bij velen weerstand op. Daarnaast wordt er met bedreigingen angst gecreëerd. Angst dat er nare dingen gaan gebeuren als je je mond open doet.

Religie
In vele religies is het nog moeilijk om open over seksualiteit te spreken en staat de maagdelijkheid hoog in het vaandel. Hoe lastig is het voor iemand die misbruikt is binnen dit geloof om hierover te spreken? Uit mijn persoonlijke ervaring met het geloof waarin ik opgroeide, hoort seks niet voor het huwelijk. Als dat wel gebeurde werd je een slet genoemd of erger en uitgesloten uit de geloofsgemeenschap. Kinderen kunnen seksueel misbruik als seks voor het huwelijk zien. Logische kinderlogica. Dus mondje dicht. Als de maagdelijkheid geschonden is en ja dat gebeurt na seksueel misbruik, worden meisjes in sommige religies verstoten en beschuldigd. Angst om geen huwelijkspartner meer te krijgen, de angst voor afwijzing en om wraakacties of andere negatieve gevolgen. Genoeg redenen om te zwijgen.

Veiligheid en vertrouwen
Veiligheid en vertrouwen zijn voorwaarden om geheimen te delen. Pas als een kind, jongere of volwassene zich volledig veilig voelt en iemand durft te vertrouwen, dan pas wordt er gesproken. Dat is wat ik anderen wil bieden: veiligheid en vertrouwen. Met theaterstukken en dialogen hoop ik anderen te inspireren en te motiveren om geheimen te delen. Als trauma- en herstelcoach kan ik jou persoonlijk begeleiden in het overwinnen van jouw traumatische ervaringen als jij dat wilt. 

Blij en dankbaar dat ik en de mensen waar ik mee samenwerk, vertrouwd genoeg zijn om geheimen te delen. We hebben dat al in vele groepen ervaren. Een geheim is niet fijn en delen is helen!

Liefs, Yvonne

Auteur: Wilskracht en Engelengeduld

www.praktijkdeoverwinning.nl