Melanchton College – De week van de liefde

Februari 2020

Twee weken lang was Stichting Confro namens VrijHeden actief op het Melanchton College. Met ‘Stuk’, ‘Sent It’ & ‘Nee is Ja’ hebben we vele lessen gedraaid in verschillende klassen. Zoals altijd was het een spannend avontuur met vele mooie, maar ook pijnlijke verhalen.

We hebben het gehad over huiselijk geweld, zowel fysiek als verwaarlozing, seksueel geweld, man/rollen & exposing.

Verschillende denkwerelden waren samengevoegd in een ruimte met confronterende verhalen & antwoorden bij al deze onderwerpen. Alle klassen waren een microsamenleving waarin vooral de pijnlijke conclusie werd bevestigd, dat de generatie van de middelbare school bijna allemaal wel iemand kennen die is ge-exposed. Gelukkig was er in bijna alle groepen sprake van positieve groepsdruk. Wanneer iemand aan het slut-shamen was, werd degene vrijwel altijd gecorrigeerd door de klas, waardoor diegene ook telkens terugkwam op zijn/haar woorden onder de noemer ‘Oke, ja ik bedoelde het niet zo’.

Er werden culturele taboes besproken, hun toekomst als broer/zus/vader/moeder & de verschillen tussen man/vrouw. Er waren veel uitspraken waaruit te zien was dat veel leerlingen vonden dat mannen meer mochten dan vrouwen, zonder dat ze echt goed wisten waarom ze dat vinden. Door dieper in te gaan op deze discussie, gingen de leerlingen zelf ook naar de kern en werden de meest heftige uitspraken gerelativeerd tot ‘Ja, het slaat eigenlijk ook nergens op’.

Doordat elke les minimaal twee lesuren had, was er bij elke les na een uur een switch van docenten. Deze ruil ging in elke les geruisloos en fijn. Dat zelfde geldt überhaupt voor de aanwezigheid van de docenten, die lekker mee deden in de discussie, zonder autoritair te worden. We kregen de ruimte om de volledige controle te hebben en fijne gesprekken te hebben met elke klas met meer diepgang dan ze van zichzelf hadden verwacht.