
Stichting Confro heeft een eigen succesvolle formule ontwikkeld, een mix van creatieve- en psychofysieke werkvormen – waarbij verschillende theatermethodieken, weerbaarheidstechnieken, dialoog methodieken en het bespreekbaar maken van actuele maatschappelijke thema’s worden ingezet op alle lagen van het voortgezet onderwijs. In deze methodes staan openheid, verbinding, empathie en respect centraal. Leerlingen worden door onze professionals en ervaringsdeskundigen begeleid in het proces om schaamte en vooroordelen te transformeren naar kracht en inzicht.
Hieronder vindt u een overzicht van onze lesprogramma’s, inclusief een toelichting. Bent u op zoek naar een teamtraining? Dan kunt u hier terecht.
Voor meer informatie en de verschillende mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen via:

Onze lesprogramma's
Klik op het lijstje om meer te lezen over de verschillende lesprogramma’s.
Groepskracht - Weerbaarheid | Groepsdynamica
Thema’s: Weerbaarheid | Zelfvertrouwen | Groepsdynamiek | Pesten
Leerjaar: Onderbouw
Niveau: Alle niveau’s
Duur: Deze lessenreeks kan variëren en op maat gemaakt worden naar behoefte van de groep, uitgaande van een gemiddelde van zes bijeenkomsten à 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

Groepskracht is een interactieve lessenreeks die oefeningen, spelvormen, theaterspel en dialoog combineert. De basis van deze oefeningen ligt in de psychofysieke weerbaarheid methode ‘Rots en Water’.
De focus ligt op sociaal en emotioneel leren, waarbij aandacht wordt besteed aan lichaamshouding, ademhaling en onderlinge interactie. Door groepsgerichte oefeningen leren deelnemers emoties en lastige situaties beter te hanteren, vertrouwen op zichzelf en anderen, en stevig in hun schoenen te staan.
De lessenreeks behandelt thema’s zoals pesten, groepsdruk, straatcultuur, meidenvenijn, social media, veiligheid, uitsluiting, vormen van geweld, discriminatie en verwaarlozing. In goed overleg en kijkend naar de behoefte van de groep wordt besloten welke thema’s behandeld zullen worden.
Tijdens de lessen leren de leerlingen met elkaar verbinden, stevig staan, weerbaarheid, openheid, samenwerking en zelfexpressie, door middel van het inzetten van verschillende oefeningen, spelvormen, reflectiemomenten en dialoogvormen die aansluiten bij de doelgroep. Via theaterspel worden leerlingen in de leefwereld van personages met sociale en emotionele problemen gebracht, waardoor ze veilig kunnen reflecteren en in dialoog kunnen gaan met ervaringsdeskundigen en trainers.
De kracht van deze aanpak ligt in de educatieve en creatieve mix, waarmee de leerlingen van macro- naar microniveau worden geleid en steeds weerbaarder en bewuster worden gemaakt.
STUK - Zelfvertrouwen | Pesten*
Thema’s: Weerbaarheid | Zelfvertrouwen | Groepsdynamiek | Pesten
Leerjaar: Onderbouw
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 120 tot 180 minuten
Locatie: Klaslokaal

STUK is een interactieve training en theatervoorstelling, waarbij de focus ligt op groepsdynamiek, weerbaarheid en het bevorderen van zelfvertrouwen. De training bestaat uit verschillende onderdelen.
Onderdeel 1: Interactieve Weerbaarheidsoefeningen
Gedurende dit onderdeel nemen leerlingen deel aan weerbaarheidsoefeningen onder leiding van de trainers. Deze oefeningen zijn ontworpen om op speelse wijze te laten ervaren hoe zij stevig in hun schoenen kunnen staan, kunnen incasseren en zelfverzekerder kunnen worden. De basis van deze oefeningen ligt in de psychofysieke weerbaarheid methode ‘Rots en Water’, gericht op het vergroten van communicatieve en sociale vaardigheden, alsmede het welzijn van jongeren. Door aanpassing van lichaamshouding en ademhaling leren kinderen effectiever om te gaan met emoties en uitdagende situaties, wat bijdraagt aan het verminderen van sociale problemen zoals pesten, uitsluiting en meeloopgedrag, zowel in de schoolomgeving als thuis.
Onderdeel 2: Interactief Theater
In dit gedeelte worden leerlingen blootgesteld aan de verhalen van drie acteurs, omringd door stoelen die symbolisch staan voor de emotionele muren die zij hebben opgebouwd. Dit vormt een metafoor voor mensen die lastige ervaringen hebben meegemaakt, maar er moeite mee hebben om hierover te praten. De acteurs, tevens ervaringsdeskundigen, delen verhalen uit hun eigen leven toen zij dezelfde leeftijd hadden als de leerlingen. Door veiligheid te creëren en gerichte vragen te stellen, zien de leerlingen dat de symbolische muren verdwijnen, wat het begin is van het afbreken van emotionele barrières.
Leerlingen worden uitgedaagd na te denken over thema’s, zoals uitsluiting, pesten, armoede, geweld, fysieke en emotionele verwaarlozing en zelfvertrouwen, aan de hand van de authentieke verhalen van de acteurs. Ze worden actief betrokken bij het stuk en krijgen de mogelijkheid om advies te geven aan de acteurs bij het nemen van beslissingen over deze moeilijke onderwerpen. Leerlingen worden tevens uitgenodigd om zelf deel te nemen aan het spel. Fysiek ervaren de leerlingen dat het doorbreken van emotionele muren mogelijk is door open te zijn en hulp te zoeken of aanvaarden.
Onderdeel 3: Dialoog
Leerlingen krijgen de gelegenheid om hun eigen verhaal te delen, onder begeleiding van dialoogbegeleiders. Deze methode leert leerlingen het belang van een goede vriend zijn, het stellen van de juiste vragen en het bieden van een luisterend oor. De boodschap is dat niemand alleen staat met zijn verhaal, het oké is om erover te praten, en dat het vermijden van dit gesprek kan leiden tot extra lasten. Er wordt ook besproken waar leerlingen hulp kunnen zoeken indien nodig.
Send It - Exposing | Sociale Media*
Thema’s: Groepsdruk | Exposing | Sociale Media | Sexting
Leerjaar: Onderbouw
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

De interactieve les ‘Send It’ biedt diepgaand inzicht in de waargebeurde verhalen van individuen die geconfronteerd zijn met exposing en groepsdruk.
Het theaterstuk belicht zowel het slachtoffer- als daderschap binnen exposing, waarbij culturele aspecten de invloed van familie, opvoeding, straat en school benadrukken. In het hedendaagse digitale tijdperk worden genderongelijkheid en interculturele vraagstukken steeds relevanter voor jongeren, en deze voorstelling stimuleert leerlingen om hierover na te denken en hun persoonlijke ervaringen te delen. Het theaterstuk werpt licht op situaties waarin groepsdruk en sociale media leiden tot exposing.
Na het theaterstuk faciliteren acteurs en dialoogbegeleiders een gesprek dat leerlingen aanmoedigt om te reflecteren op hun eigen handelen in vergelijkbare situaties. Hierbij wordt nadruk gelegd op het creëren van een veilige ruimte voor het delen van persoonlijke ervaringen, waarbij tevens aandacht wordt besteed aan mogelijke hulpbronnen indien nodig.
De dialoog wordt geleid door professionals met persoonlijke verhalen die nauw aansluiten bij de doelgroepen, wat gedragsverandering en ontwikkeling stimuleert door onderwerpen op een empathische manier te visualiseren. Hierdoor ontstaat een sfeer waarin het voor jongeren en volwassenen gemakkelijker wordt om open te staan voor elkaars perspectieven, gedachten uit te wisselen en verbinding te maken.
Dit confronterende theaterstuk met aansluitend dialoog bevordert bewustwording, doorbreekt de status quo en voorziet jongeren van tools en inzichten die hen voorbereiden op de complexe realiteit van vandaag. De interactieve setting en persoonlijke benadering maken deze voorstelling niet alleen informatief, maar tevens een krachtig middel voor reflectie en verdieping. Hierdoor wordt het bewustzijn rondom daderschap en slachtofferschap binnen exposing aanzienlijk vergroot.
Nee is Ja - Grensoverschrijdend gedrag | Relaties*
Thema’s: Seksuele intimidatie | Seksueel geweld | Toxische relaties | Grensoverschrijdend
Leerjaar: Bovenbouw
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

Deze interactieve les ‘Nee is Ja’ richt zich op de harde realiteit van seksuele intimidatie, seksueel geweld en toxische relaties. Het biedt deelnemers een diepgaand inzicht in de impact van deze thema’s aan de hand van waargebeurde verhalen.
Het theaterstuk stuk belicht niet alleen verschillende vormen van misbruik en intimidatie, maar plaatst deze ook in de culturele en maatschappelijke context waarin ze zich voordoen. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere: love bombing, gaslighting, trauma bonding, narcisme, ghosting, geweld in en afhankelijkheidsrelaties. Hoe zien ruzies eruit? Hoe maak je de juiste keuzes als je boos bent? Wat is de invloed van trauma? En hoe zorg je voor gelijkwaardigheid in een afhankelijkheidsrelatie?
‘Nee is Ja’ vergroot de bewustwording rondom seksueel geweld, het aangeven van persoonlijke grenzen en het herkennen van grensoverschrijdend gedrag. Door taboes te doorbreken en praktische tools aan te reiken, helpt de voorstelling deelnemers zich voor te bereiden op de uitdagingen van de hedendaagse sociale dynamiek.
De dialoog na het theaterstuk, begeleid door professionals met persoonlijke verhalen die nauw aansluiten bij de doelgroepen, stimuleert leerlingen om te reflecteren op hun eigen handelen in vergelijkbare situaties. Deze benadering bevordert gedragsverandering en ontwikkeling door de onderwerpen op een empathische manier te visualiseren, waardoor een atmosfeer ontstaat waarin de leerlingen gemakkelijker openstaan voor elkaars perspectieven, gedachten kunnen uitwisselen en verbinding kunnen maken.
Dit aangrijpende theaterstuk met aansluitend dialoog vergroot niet alleen het bewustzijn rondom diverse vormen van misbruik en intimidatie, maar doorbreekt ook taboes en voorziet jongeren van tools en inzichten die hen kracht geven en voorbereiden op de complexe realiteit van vandaag. De interactieve setting en persoonlijke benadering maken deze voorstelling niet alleen informatief maar ook een krachtig middel voor reflectie en verdieping.
Ik vraag erom - Seksuele straatintimidatie | Victim Blaming*
Thema’s: Seksuele straatintimidatie | Victim Blaming | Zelfbeeld | Gender verschillen
Leerjaar: Alle leerjaren
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

De interactieve les ‘Ik vraag erom’ biedt diepgaand inzicht in de harde realiteit van individuen die geconfronteerd worden met seksuele straatintimidatie en geweld. Thema’s als zelfbeeld, grenzen, zelfbeschikking, genderverschillen en eigendom van het lichaam, de effecten op slachtoffers, omgeving, daders en de weg naar hulp worden behandeld.
In het theaterstuk brengen de acteurs een situatie naar voren waarin seksuele straatintimidatie plaatsvindt, met een focus op de herkenbaarheid van de setting en de gelaagdheid van de situatie. Hiermee wordt de complexiteit van de werkelijkheid nagebootst. Het doel van dit interactieve stuk is om jongeren te confronteren met de harde realiteit en de soms pijnlijke gevolgen van seksuele straatintimidatie, en het belang van open communicatie hierover.
De dialoog na het theaterstuk, begeleid door professionals met persoonlijke verhalen, wordt vaak geïnitieerd met vragen als “Voor wie was dit herkenbaar?” of “Wat zou jij doen in de positie van…?“. Op deze manier worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over hun eigen reacties in vergelijkbare situaties, waardoor een setting ontstaat waarin leerlingen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, zich veilig voelen om hun ervaringen te delen. Dit creëert een platform voor reflectie en verdieping.
Dit aangrijpende theaterstuk met aansluitend dialoog vergroot niet alleen het bewustzijn rondom diverse vormen van misbruik en intimidatie, maar doorbreekt ook taboes en voorziet jongeren van tools en inzichten die hen kracht geven en voorbereiden op de complexe realiteit van vandaag. De interactieve setting en persoonlijke benadering maken deze voorstelling niet alleen informatief maar ook een krachtig middel voor reflectie en verdieping.
IN/UIT - Keuzevrijheid | Jeugdcriminaliteit
Thema’s: Drugscriminaliteit | Jeugdcriminaliteit | Weerbaarheid | Keuzevrijheid
Leerjaar: Alle Leerjaren
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

Deze interactieve les ‘In/Uit’ biedt diepgaand inzicht in de uitdagende realiteit waarmee jongeren geconfronteerd worden. Thema’s zoals drugscriminaliteit, moeilijke keuzes en de impact van omgevingsfactoren worden op indringende wijze belicht, met als doel bewustzijn te vergroten en taboes te doorbreken.
In het theaterstuk brengen de acteurs een situatie naar voren waarin drie jongeren uit een kansarme wijk worden meegezogen in de wereld van drugscriminaliteit. Hiermee wordt de complexiteit van de werkelijkheid nagebootst. Het doel van dit interactieve stuk is om jongeren inzicht te geven in de harde keuzes waarmee ze geconfronteerd kunnen worden en hen aan te moedigen na te denken over de consequenties van hun handelingen.
De dialoog na het theaterstuk, begeleid door professionals met persoonlijke verhalen, biedt leerlingen de ruimte om vragen te stellen, angsten en ervaringen te delen. Op deze manier worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over hun eigen reacties in vergelijkbare situaties, waardoor een setting ontstaat waarin leerlingen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, zich veilig voelen om hun ervaringen te delen. Dit creëert een platform voor reflectie en verdieping.
Dit aangrijpende theaterstuk met aansluitend dialoog vergroot niet alleen het bewustzijn rondom de genoemde thema’s, maar doorbreekt ook taboes en voorziet jongeren van tools en inzichten die hen kracht geven en voorbereiden op de complexe realiteit van vandaag. De interactieve setting en persoonlijke benadering maken deze voorstelling niet alleen informatief maar ook een krachtig middel voor reflectie en verdieping.
SHANK - Straatcultuur | Wapengeweld
Thema’s: Straatcultuur | Wapengeweld | Groepsdruk | Criminaliteit
Leerjaar: Alle leerjaren
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

Deze interactieve les ‘SHANK’ neemt de deelnemer mee in het aangrijpende verhaal van drie jongeren uit een kansarme wijk, die verstrikt raken in een wereld gedomineerd door status, rivaliteit, criminaliteit en wapens. De leerlingen worden meegenomen naar de achtergrond van deze jongeren, waarin hun huidige leefomstandigheden, vriendschappen, social media en dagelijkse keuzes worden belicht.
In dit indringende theaterstuk zien we hoe de invloed van wapenverheerlijking en social media leidt tot een confronterende situatie waarin de jongeren zich met de rug tegen de muur voelen en geen andere uitweg zien dan de wapens te laten spreken, met fatale gevolgen. Het is een pijnlijke realiteit van keuzes en consequenties die vaak volledig onzichtbaar blijven voor de mensen om de daders en slachtoffers heen.
Na het zien van ‘SHANK’ krijgen de leerlingen de kans om in gesprek te gaan met de acteurs/ervaringsdeskundigen en dialoogbegeleiders. Ze kunnen vragen stellen, hun angsten en ervaringen delen, en zullen tevens het perspectief meekrijgen dat er altijd “andere” keuzes gemaakt kunnen worden.
Deze interactieve theatervoorstelling biedt diepgaand inzicht in de harde realiteit van jongeren die geconfronteerd worden met de gevolgen van wapenverheerlijking en sociale druk. Deze aangrijpende theatervoorstelling met aansluitende dialoog vergroot niet alleen het bewustzijn rondom wapenverheerlijking en sociale druk, maar doorbreekt ook taboes en voorziet jongeren van tools en inzichten die hen kracht geven en voorbereiden op de complexe realiteit van vandaag.
Cybercrime - Cyber Resilience | Weerbaarheid
Thema’s: Cyber Resilience | Weerbaarheid | Geldezels | Financiële uitbuiting
Leerjaar: Alle leerjaren
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

Deze interactieve les ‘Cybercrime’ biedt diepgaand inzicht in de opkomende bedreigingen van cybercriminaliteit, specifiek gericht op jongeren. Thema’s als phishing, geldmules en neppe fuiken op sociale media worden op een pakkende manier behandeld om bewustwording te vergroten en digitale weerbaarheid te versterken.
In het theaterstuk brengen de acteurs een situatie naar voren waarin cybercriminaliteit de hoofdrol speelt, waardoor de complexiteit van de werkelijkheid wordt nagebootst. Het doel van dit interactieve stuk is om jongeren te confronteren met de gevaren van online activiteiten en hen bewust te maken van de potentiële risico’s.
De dialoog na het theaterstuk, begeleid door professionals met persoonlijke verhalen, stimuleert actieve betrokkenheid van de leerlingen. Op deze manier worden ze uitgedaagd om na te denken over hun eigen reacties in vergelijkbare situaties, waardoor een setting ontstaat waarin leerlingen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, zich veilig voelen om hun ervaringen te delen. Dit creëert een platform voor reflectie en verdieping.
Dit aangrijpende theaterstuk met aansluitend dialoog vergroot niet alleen het bewustzijn rondom de specifieke gevaren van cybercriminaliteit bij jongeren, maar doorbreekt ook taboes en voorziet hen van tools en inzichten die hen kracht geven en voorbereiden op de complexe realiteit van vandaag. De interactieve setting en persoonlijke benadering maken deze voorstelling niet alleen informatief maar ook een krachtig middel voor reflectie en verdieping.
Alter Ego - Vooroordelen | Discriminatie
Thema’s: Vooroordelen | Discriminatie | Gender | Bewustwording | Respect
Leerjaar: Alle leerjaren
Niveau: Alle niveau’s
Duur: Deze lessenreeks bestaat uit drie lesmomenten à 90 minuten. Het is hierbij ook mogelijk om de lessen apart af te nemen.
Locatie: Klaslokaal

Confro stimuleert met de lessenreeks ‘Alter Ego’ de open dialoog over discriminatie, met als doel om het bewustzijn over discriminatie onder jongeren te vergroten. Dit doen we door in de klas stereotypering, beeldvorming en vooroordelen (van de jongeren zelf, de media en hun omgeving) op te sporen, te erkennen en op zoek te gaan naar een meer gelijkwaardige manier van samenleven. Met deze lessenreeks dragen we bij aan een nieuw normaal, waarbij leerlingen beter inzicht hebben in elkaars leefwereld, ze de ander beter begrijpen en daardoor de kracht van diversiteit omarmen.
‘Alter Ego’ is een lessenreeks die bestaat uit drie lesmomenten. De lessen bieden een ‘framework’ aan dat ervoor zorgt dat de stereotyperingen, beeldvorming en vooroordelen in de klas aan het licht komen en besproken worden. Door middel van creatieve en psychofysieke werkvormen brengen wij een vernieuwende benadering die gebaseerd is op theatermethodieken, dialoogtechnieken en de waardevolle inzet van ervaringsdeskundigen.
Les 1: De Toren van Babel
In deze interactieve quiz, genaamd ‘De Toren van Babel’, tasten we op laagdrempelige wijze de grenzen van discriminatie af. Vragen, feiten, waargebeurde verhalen en geschiedenisfragmenten, doorspekt met diverse perspectieven, dagen leerlingen uit om na te denken over thema’s rondom discriminatie. De quiz, met ruimte voor humor, biedt een veilige omgeving voor de klas om gedachten uit te wisselen en te lachen. Geen goed of fout, geen winnaar of verliezer – enkel een startpunt voor een vruchtbare dialoog over discriminatie.
Les 2: Alter Ego Theater
Het Alter Ego Theater, een vorm van confrontatietheater, brengt de harde realiteit op het podium. Drie personages belichten de vijf meest voorkomende discriminatie-elementen: huidskleur, nationaliteit, religie, gender en sociale klasse. Leerlingen adviseren de acteurs over mogelijke stappen, waarna dialoogbegeleiders de klas betrekken in gesprekken over herkenbaarheid, persoonlijke ervaringen en gedeelde verhalen. Dit vergroot zichtbaarheid, begrip en acceptatie tussen verschillende groepen.
Les 3: Over de Streep
De laatste les, ‘Over de Streep’, neemt leerlingen mee op een fysieke reis door vragen en stellingen. Door te bewegen in de ruimte, onthullen leerlingen hun persoonlijke standpunten. Deze methode biedt een laagdrempelige start en verdiept geleidelijk aan om verschillen en (on)gelijkheid bloot te leggen. De ruimte wordt gebruikt om openheid te creëren en gemeenschappelijke grond te ontdekken.
Deze aangrijpende lessenreeks vergroot niet alleen het bewustzijn rondom de genoemde thema’s, maar doorbreekt ook taboes en voorziet jongeren van tools en inzichten die hen kracht geven en voorbereiden op de complexe realiteit van vandaag. De interactieve setting en persoonlijke benadering maken deze voorstelling niet alleen informatief maar ook een krachtig middel voor reflectie en verdieping.
Over de Streep - Naar wens*
Thema’s: Op maat
Leerjaar: Alle leerjaren
Niveau: Alle niveau’s
Duur: 90 minuten
Locatie: Klaslokaal

‘Over de Streep’ is een krachtige en confronterende methode, waarbij respect, acceptatie, kwetsbaarheid en medeleven centraal staan. Deze methode doorbreekt vooroordelen en toont aan dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen. In een les van 90 minuten worden leerlingen uitgedaagd om fysiek te reageren op vragen, door al dan niet over de denkbeeldige streep te lopen die in de ruimte is getrokken. Na elke vraag volgt een diepgaande dialoog, waarbij leerlingen, zowel degenen die over de streep zijn gegaan als degenen die zijn blijven staan, hun keuzes toelichten.
In tegenstelling tot andere producten van Stichting Confro, omvat ‘Over de Streep’ geen spel of theater, maar gaat het puur om de kracht van de dialoog. Het is een vorm van fysieke dialoog waarbij leerlingen worden uitgedaagd om vragen niet alleen mentaal, maar ook fysiek te beantwoorden. In een warme en veilige omgeving krijgen ze de kans om hun verhalen te delen, waardoor ze beseffen dat ze niet alleen staan met hun unieke verhalen.
Onze variant van ‘Over de Streep’ belicht diverse onderwerpen, afgestemd op de doelgroep. Onderwerpen als werk en privé, normen en waarden, vooroordelen en cultuur komen aan bod. We starten met luchtige en humoristische vragen om de sfeer te openen, waarna we de verdieping ingaan en afsluiten met een betekenisvolle afronding. Deze methode creëert niet alleen bewustwording, maar bevordert ook een open en respectvolle communicatie, waardoor bruggen worden gebouwd tussen individuen en gemeenschappen.
Theater op Maat - Naar wens
Thema’s: Op maat
Leerjaar: Alle leerjaren
Duur: Deze lessen kunnen variëren en op maat gemaakt worden naar behoefte van de groep, uitgaande van een gemiddelde van één bijeenkomst à 90 minuten.
Locatie: Klaslokaal

Bij ‘Theater op Maat’ richten we ons op de leefwereld, groepsdynamiek en thema’s die spelen in een klas of op uw school. We maken hierbij een theaterstuk dat aansluit op de realiteit van de leerlingen. Theater zorgt voor herkenbaarheid en fungeert als spiegel die ze confronteert met hun eigen gedrag, handelingen en (soms rauwe) werkelijkheid waar ze dagelijks mee te maken kunnen hebben.
De leerlingen krijgen tijdens het bekijken van het theaterstuk de opdracht om te analyseren wat er mis ging, wat er beter kon en of het probleem zelfs voorkomen had kunnen worden. Hierna krijgen de leerlingen de uitdaging, waar ze inmiddels klaar voor zijn, om hun oplossing te tonen op een interactieve manier door de rol van een de acteurs over te nemen en het theaterstuk opnieuw te spelen aan de hand van hun oplossing(en).
Door in te zoomen op oorzaak, gevolg en consequenties, worden toekomstige situaties herkenbaar(der) voor leerlingen en kunnen ze met de aangereikte tools in het vervolg zowel preventief als oplossingsgericht te werk gaan bij de onderwerpen die spelen in de klas.
Stichting Confro heeft verschillende theatermethodieken ontwikkeld en zal per aanvraag analyseren welke vorm het beste past bij uw vraag.
Ouderbijeenkomst - Naar wens
Onze ouderbijeenkomsten bieden een platform om samen met ouders in gesprek te gaan over de thema’s die voor hun en de kinderen het belangrijkst zijn. We werken met een aanpak die is gebaseerd op respect, verbinding en inclusie, zodat iedereen zich gehoord voelt. De thema’s van de ouderbijeenkomsten worden in overleg met de school afgestemd, zodat ze nauw aansluiten bij de behoeften, zorgen en vragen die ouders hebben. We kunnen samen verschillende onderwerpen behandelen, zoals:
- Hoe om te gaan met de (digitale) wereld en sociale media
- Ondersteuning in de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind
- Diversiteit, inclusie en het omgaan met verschillen in de klas en school
- Het versterken van weerbaarheid bij het kind

De ouderbijeenkomst wordt begeleid door een professionele Confro-trainer die werkt met interactieve en laagdrempelige methodieken, waarbij de nadruk ligt op dialoog en het delen van ervaringen. We gebruiken technieken zoals dialoog methodieken, theater, creatieve werkvormen en het inbrengen van casussen, zodat ouders niet alleen informatie ontvangen, maar ook actief betrokken zijn bij het gesprek en zich ondersteund voelen in hun rol als opvoeder.
* Dankzij subsidies van de Gemeente Rotterdam kunnen wij een aantal lesprogramma’s kosteloos aanbieden. Mogelijk komt jullie school hiervoor in aanmerking.
Onze aanpak
Onze methoden bieden een educatieve vorm die visueel prikkelend, interactief, lichamelijk en emotioneel betrokken is. We zijn ervan overtuigd dat het visualiseren van lastige, vaak door taboe of polarisatie zeer beladen thema’s, jongeren op een meer empathische manier prikkelt waardoor het voor hen makkelijker is meer open te staan, gedachten uit te wisselen en verbinding met elkaar te maken. Dit leidt tot het kunnen voeren van een veilig en open dialoog. Onze lesprogramma’s kunnen variëren en op maat gemaakt worden naar behoefte van de (doel)groep.
De interactieve lessen bestaan uit verschillende onderdelen: een interactieve, humoristische introductieronde om een veilige omgeving te creëren en deelnemers met elkaar in contact te brengen, gevolgd door een theaterstuk en dialoog dat moeilijke thema’s bespreekbaar maakt. Deze onderdelen fungeren als een krachtig instrument om taboes en polarisatie te doorbreken, waardoor jongeren schaamte en vooroordelen kunnen transformeren naar kracht en inzicht.
De maatschappelijke thema’s waar wij ons binnen het voortgezet onderwijs vooral op richten zijn:
- Groepsdruk
- Weerbaarheid
- Exposing
- Cybercrime
- Sociale Media
- Jeugdcriminaliteit
- Straatcultuur
- Seksualiteit
- (Seksueel) Grensoverschrijdend gedrag
- Discriminatie
Tijdens de lessen is de aanwezigheid van een docent, mentor en/of sociaal maatschappelijk werker is verplicht.